EKYS mülakatı muhtemel soruları – 2020

EKYS mülakatı muhtemel soruları – 2020
A+
A-

2020 yılı EKYS mülakatları 6-14 Temmuz 2020 tarihleri arasında yapılacak. Sizler için öncelikli olarak geçen seneki EKYS mülakatında sorulan soruları ve cevaplarını bir araya getirdik.

Daha fazla bilgi ve etkileşim için EKYS Telegram sayfamıza bekleriz: https://t.me/ekysmeb

2020 EKYS Çıkabilecek Mülakat Soruları

1- Devlet Memurları Kanununa göre memuriyetten çıkarma cezasını kim verir?
Cevap: Yüksek Disiplin Kurulu

2- Kamu başdenetçisini kim seçer?
Cevap: TBMM (Oylama gizli oylama şeklinde yapılır.)

3- Kamu başdenetçisinin görev süresi kaç yıldır?
Cevap: 4 yıl

4- İlgili kanuna göre öğretmenlerin il içi ve iller arası yer değiştirmeleri hangi neye göre belirlenir?
Cevap: Hizmet puanı esasına göre belirlenir.

5- Talim Terbiye Kurulu kaç kişiden oluşur?
Cevap: 1 başkan ve 10 üye

6- Ülkemizin deniz üstüne yapılan ilk hava limanı hangisidir?
Cevap: Ordu Giresun Hava alanı

7- İlgili kanuna göre öğretmenlerin sendikadan çıkarılması kararını kim verir?
Cevap: Sendika Merkez Genel Kurulu

8- Dünyada ilk anayasa 1781 yılında hangi ülkede düzenlenmiştir?
Cevap: ABD

9- Ülkemizde 1 Temmuz ne bayramı olarak kutlanmaktadır?
Cevap: Kabotaj Bayramı

10- Şermin, Hasta Çocuk, Rübab-ı Şikeste gibi eserleriyle tanınan Türk yazar kimdir?
Cevap: Tevfik Fikret

11- Ruslara ilk defa kapitülasyonların verildiği antlaşma hangisidir?
Cevap: Küçük Kaynarca Antlaşması

12- Türk inkılabını evrensel kılan özelliği hangisidir?
Cevap: Bağımsızlık isteyen toplumlara örnek teşkil etmesi

13- Küfe hangi ülkeye ait bir şehirdir?
Cevap: Irak

14- Doğu sınırımızın kesin olarak çizildiği antlaşma hangisidir?
Cevap: Kars Antlaşması

15- BM’ye bağlı WHO kısaltması ile bilinen örgüt hangisidir?
Cevap: Dünya Sağlık Örgütü

16- Türk adının geçtiği ilk Türkçe metin hangisidir?
Cevap: Orhun Abideleri (Göktürk Kitabeleri)

17- Atlas Okyanusunun İngiltere ve Fransa’yı birbirinden ayıran koluna verilen isim nedir?
Cevap: Manş Denizi

18- Kurtuluş Savaşı yıllarında 22 Haziran 1919 tarihinde yayımlanan genelge hangisidir?
Cevap: Amasya Genelgesi

19- Dünyada en fazla petrol rezervine sahip ülke hangisidir?
Cevap: Venezuela

20- Türk Edebiyatının ilk gerçekçi (realist) romanı hangisidir?
Araba Sevdası (Recaizade Mahmut Ekrem)

21- Türkiye tarihinde Cumhuriyet rejimine karşı çıkan ilk isyan hangisidir?
Cevap: Şeyh Said İsyanı (Ayaklanması)

22- PISA olarak da bilinen Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programını hangi örgüt organize etmektedir?
Cevap: Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD)

23- Avrupa Ekonomik Topluluğu hangi antlaşma ile Avrupa Birliğine dönüşmüştür?
Cevap: Maastricht Antlaşması

24- Tekke, Zaviye ve türbeler hangi yıl çıkan kanun ile kapatılmıştır?
Cevap: 1925

25- Osmanlıcılık akımının başarısız olmasıyla ortaya çıkan düşünce akımı hangisidir?
Cevap: Türkçülük

26- Son Osmanlı Mebusan Meclisinde Mustafa Kemal’i başkan seçtirmek amacıyla kurulan grup hangisidir?
Cevap: Felah-ı Vatan Grubu

27- Atatürk tarafından ölü doğmuş bebek olarak nitelendirilen antlaşma hangisidir?
Cevap: Sevr Antlaşması

28- Ani Harabeleri hangi ilimiz sınırları içerisindedir?
Cevap: Kars

29- Türk Lirasından altı sıfır hangi yıl atılmıştır?
Cevap: 2005

30- En uzun kıyıya sahip olan bölgemiz hangisidir?
Cevap: Ege Bölgesi

31- 31 Mart Vakası sonrası tahttan indirilen Osmanlı padişahı kimdir?
Cevap: Sultan Abdulhamid

32- 31 Mart Vakası sonrası tahta geçen Osmanlı padişahı kimdir?
Cevap: V. Mehmet Reşad

33- Soyadı kanunu hangi tarihte çıkarılmıştır?
Cevap: 21 Haziran 1934

34- 1918 yılında Batum’u işgal eden devlet hangisidir?
Cevap: İngiltere

35- Osmanlı Devletinde 3 Kasım 1839 tarihinde hangi önemli gelişme yaşandı?
Cevap: Tanzimat Fermanı ilan edildi.

36- Türkiye Cumhuriyetinin ilk muhalefet partisi hangisidir?
Cevap: Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası

37- Osmanlı Devletinden ilk isyan eden topluluk hangisidir?
Cevap: Sırplar

38- Avrupa Birliğinin yürütme organı hangisidir?
Cevap: Avrupa Komisyonu

39-

40-

41-

42- Avrupa Birliğinin yargı organı hangisidir?
Cevap: Adalet Divanı

43- Devlet malını özel menfaat sağlamak amacıyla kullanan kişilere verilecek ceza hangisidir?
Cevap: Aylıktan kesme

44-

Devamını hazırlıyoruz…

Etiketler: EKYS mülakat, 2020 EKYS mülakat soruları, müdür yardımcılığı mülakat soruları, meb müdür mülakat soruları, 2020 meb mülakat soruları, 2020 ekys, ekys mülakatı soruları, mülakat soruları

Yıldız Vermeyi Unutmayın ;)
[Total: 12 Average: 4.3]

2020 KPSS Güncel Bilgiler Deneme Sınavları


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.