Anayasa Hukukuna Giriş | Çözümlü Test – 2

Anayasa Hukukuna Giriş | Çözümlü Test – 2

KPSS Anayasa dersine yönelik özgün olarak hazırladığımız Anayasa Hukukuna Giriş ünitesine yönelik testimiz yayınlandı.

10 çözümlü sorudan oluşan bu testimizi ücretsiz bir şekilde çözmek için sınava başla butonuna tıklayınız.

Anayasa Hukukuna Giriş Testi - 2 | Burak Hoca (Çözümlü - Açıklamalı)

Tebrikler - Anayasa Hukukuna Giriş Testi - 2 | Burak Hoca (Çözümlü - Açıklamalı) adlı sınavı başarıyla tamamladınız.
%%TOTAL%% adet sorudan
%%SCORE%% soruya doğru cevap verdiniz.
Doğru Cevap Yüzdeniz: %%PERCENTAGE%% "
Hakkınızdaki düşüncemiz " %%RATING%% "
www.kpssguncelbilgi.com

İstediğiniz konuya yönelik çözümlü KPSS Tarih testlerimize aşağıdaki tablo üzerinden ulaşabilirsiniz.

SıraTestin AdıSoru Sayısı 
1-İslamiyet Öncesi Türk Tarihi Test - 110 - ÇözümlüTesti Çöz
2-İslamiyet Öncesi Türk Tarihi Test - 210 - ÇözümlüTesti Çöz
3-Türk - İslam Tarihi Test - 110 - ÇözümlüTesti Çöz
4-Osmanlı Devleti Kuruluş ve Yükselme Dönemi Test - 110 - ÇözümlüTesti Çöz
5-Osmanlı Devleti Duraklama ve Gerileme Dönemi Testi - 110 - ÇözümlüTesti Çöz
6-20. Yüzyılda Dünya Test - 110 - ÇözümlüTesti Çöz
7-20. Yüzyılda Osmanlı Devleti Test - 110 - ÇözümlüTesti Çöz
8-Osmanlı Devleti Kuruluş Dönemi Test - 110 - ÇözümlüTesti Çöz
9-Osmanlı Devleti Kuruluş Dönemi Test - 210 - ÇözümlüTesti Çöz
10-Osmanlı Yükselme Dönemi Test - 110 - ÇözümlüTesti Çöz
11-Osmanlı Duraklama Dönemi Test - 110 - ÇözümlüTesti Çöz
12-Osmanlı Gerileme Dönemi Test - 110 - ÇözümlüTesti Çöz
13-Osmanlı Dağılma Dönemi Test - 110 - ÇözümlüTesti Çöz

Yanıtlarınız aşağıdaki gibidir.
Soru 1
Gizli oy ve açık sayım döküm ilkesi ilk defa hangi yıl yapılan seçimlerde uygulanmıştır?
A
1935
B
1939
C
1946
D
1950
E
1957
1 numaralı soru için açıklama 
Ülkemizde 1950 yılında yapılan seçimlerde ilk defa gizli oy ve açık sayım döküm ilkesi uygulanmıştır. Cevap: D (1950)
Soru 2
Aşağıdakilerden hangisi 1924, 1961 ve 1982 anayasalarında bulunan ortak değişmez hükümdür?
A
Devletin bayrağı
B
Devletin şekli
C
Devletin milli marşı
D
Devletin resmi dili
E
Devletin başkenti
2 numaralı soru için açıklama 
1924, 1961 ve 1982 Anayasalarının ortak özellikleri şunlardır: - > Ulusal Hakimiyeti her şeyin üstünde tutma, - > TBMM’nin üstünlüğünü koruma, - > Cumhuriyet rejiminin değiştirilemez olması. Cevap: B (Devletin şekli)
Soru 3
Aşağıdakilerden hangisi 1982 Anayasasının özelliklerinden biri değildir?
A
Çift yapılı meclis sistemi vardır.
B
Darbe sonucunda oluşturulmuştur.
C
Yürütme kuvveti diğer anayasalara göre güçlendirilmiştir.
D
Katı ve sert bir anayasadır.
E
Halk oyu ile kabul edilmiştir.
3 numaralı soru için açıklama 
1982 Anayasası çift yapılı bir meclis sistemine sahip değildir. Çift yapılı meclis sistemine sahip anayasalarımız 1876 ve 1961 Anayasalarımızdır. Diğer seçeneklerde verilen bilgiler 1982 Anayasasının özellikleri arasında yer almaktadır. Cevap: A (Çift yapılı meclis sistemi vardır.)
Soru 4
Türk tarihinin ilk Anayasası aşağıdakilerden hangisidir?
A
Magna Carta
B
Kanun-i Esasi
C
1921 Anayasası
D
1924 Anayasası
E
Teşkilat-ı Esasiye
4 numaralı soru için açıklama 
Padişah II. Abdülhamit tarafından 1876 yılında kabul ve ilan edilen Kanun-i Esasi Türk tarihinin ilk anayasası olarak kabul edilmektedir. Bu anayasa ile Osmanlı Devleti meşrutiyet yönetimine geçmiştir. Bu anayasa Belçika ve Prusya Anayasaları dikkate alınarak hazırlanmıştır. Cevap: B (Kanun-i Esasi)
Soru 5
1924 Anayasasında hangi yıl yapılan değişiklik ile Atatürk’ün ilkeleri anayasaya eklenmiştir?
A
1928
B
1934
C
1937
D
1945
E
1950
5 numaralı soru için açıklama 
Atatürk’ün ilkeleri (Cumhuriyetçilik, Milliyetçilik, Laiklik, Halkçılık, Devletçilik, İnkılapçılık) 1937 yılında yapılan değişiklik ile 1924 Anayasası’na dahil edilmiştir. Cevap: C (1937)
Soru 6
I. 1876 Kanun-i Esasi
II. 1924 Anayasası
III. 1961 Anayasası
Türk tarihinde yer alan yukarıdaki anayasalarımızdan hangilerinde yasama erki çift başlı bir yapıya sahiptir?
A
Yalnız I
B
I ve II
C
I ve III
D
II ve III
E
I, II ve III
6 numaralı soru için açıklama 
1876 Kanun-i Esasi ile 1961 Anayasamızda yasama erki çift başlıdır. Cevap: C (I ve III)
Soru 7
Egemenliğin bir grup ya da zümreye ait olduğu devlet şekli aşağıdakilerden hangisidir?
A
Monarşi
B
Teokrasi
C
Oligarşi
D
Cumhuriyet
E
Meşrutiyet
7 numaralı soru için açıklama 
Egemenliğin bir grup ya da zümreye ait olduğu devlet şekline Oligarşi adı verilir. Teokrasi ise dine dayalı olarak egemenliğin kullanıldığı devlet şeklidir. Cevap: C (Oligarşi)
Soru 8
I. Kadınlara belediye seçimlerine katılma hakkı
II. Kadınlara muhtarlık seçimlerine katılma hakkı
III. Kadınlara genel seçimlere katılma hakkı
1924 Anayasasında yapılan değişiklikler ile kadınlara verilen yukarıdaki haklar sırasıyla hangi yıllarda verilmiştir?
A
1930 – 1933 – 1934
B
1930 – 1934 – 1933
C
1933 – 1930 – 1934
D
1933 – 1934 – 1930
E
1934 – 1933 – 1930
8 numaralı soru için açıklama 
I. Kadınlara belediye seçimlerine katılma hakkı (1930) II. Kadınlara muhtarlık seçimlerine katılma hakkı (1933) III. Kadınlara genel seçimlere katılma hakkı (1934) Cevap: A (1930-1933-1934)
Soru 9
Aşağıda verilen değişikliklerden hangisi 1961 Anayasasında yapılan 1971-1973 değişiklikleri arasında yer almaz?
A
Bakanlar Kurulu’na KHK çıkarma yetkisi verildi.
B
Devlet Güvenlik Mahkemeleri kuruldu.
C
TRT’nin özerkliği kaldırıldı.
D
Anayasa Mahkemesi, Anayasa değişikliklerini sadece şekil yönünden denetleyebilir hükmü getirildi.
E
Askeri Yüksek İdare Mahkemesi kaldırıldı.
9 numaralı soru için açıklama 
1961 Anayasasında yapılan 1971-73 değişikliklerinde Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ve Devlet Güvenlik Mahkemeleri kaldırılmamış, aksine kurulmuştur. Cevap: E (Askeri Yüksek İdare Mahkemesi)
Soru 10
Aşağıdakilerden hangisi parlamenter sistemin özellikleri arasında yer almaz?
A
Hükümet güven oylamasıyla kurulur.
B
Hükümet yasamaya karşı sorumludur.
C
Kuvvetler katı (sert) bir şekilde birbirinden ayrılmıştır.
D
Aynı kişi hem yasama kuvvetinde hem de yürütme kuvvetinde yer alabilir.
E
Hükümet kurmakla yetkilendirilecek kişinin meclis içinden görevlendirilmesi.
10 numaralı soru için açıklama 
Parlamenter sistemde yasama ve yürütme birbirinden yumuşak bir şekilde ayrılmıştır. Kuvvetlerin sert yani katı bir şekilde ayrıldığı sistem başkanlık sistemidir. Cevap: C (Kuvvetler sert bir şekilde birbirinden ayrılmıştır.)
Sınavı tamamlamak için butona tıklayınız, yanlışlarınız gösterilecektir. Sonuçları al.
10 tamamladınız.

[safir_descriptionbox header=”” id=”9765″ image=”” color=”#dae6f6″]

Yıldız Vermeyi Unutmayın ;)
[Total: 14 Average: 4.8]

2020 KPSS Güncel Bilgiler Deneme Sınavları


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.